ADHD: En følelsesmessig berg-og-dalbane
- tove ødegård
- 24. aug. 2024
- 5 min lesing
ADHD påvirker ikke bare hyperaktivitet, impulsivitet og oppmerksomhet, men også emosjonell regulering. Å regulere følelser kan være utfordrende for mange, og det er en ferdighet som ofte utvikles gjennom hele livet. Enten det handler om å håndtere stress, konflikter i nære relasjoner, eller å navigere gjennom livets uforutsigbarheter, kan følelsesregulering være både krevende og nødvendig. For noen av oss med ADHD er denne prosessen ofte en intens følelsesmessig berg-og-dalbane som kan gå fra 0 til 100 på få sekunder. Fra intens begeistring til plutselig sinne, utmattelse eller tristhet.

DALL-E har laget bildet
Ifølge Bente Knutsen (2023) er følelsesreguleringsvansker en vanlig tilleggsvanske for oss med ADHD. Mange med ADHD opplever utfordringer med å regulere følelsene sine, noe som kan føre til sterke følelsesreaksjoner i situasjoner der andre ville forblitt rolige, samt raske skifter mellom ulike følelser. Når vi er glade, kan vi bli overlykkelige, når vi er triste, føles alt håpløst, og sinne kan raskt utvikle seg til intenst raseri (Knutsen, 2023, s. 59). Disse sterke og skiftende følelsene kan være både overveldende og utmattende, og kan gjøre hverdagen særlig utfordrende for oss med ADHD, hvor følelsene ofte oppleves som en kontinuerlig berg-og-dalbane.
Et typisk eksempel på dette er trafikken på norske veier, spesielt om sommeren. For meg, føles trafikken som å delta på maraton uten målstreken i sikte - særlig når bobiler og traktorer er involvert. Traktoren sniker seg av gårde, og man kjenner tålmodigheten smuldre opp som en gammel kjeks. Og så er det bobilene, som ser ut til å nyte livet i sakte film. De kjører gjerne i 70 uansett om fartsgrensen er 60 eller 80. For meg med ADHD, som helst vil spole fram til neste scene, føles det som å prøve å løpe i sirup. Man vil bare trykke på fast-forward og komme seg forbi.

DALL-E har laget bildet
Et annet eksempel er latteren. Før medisinering hadde latteren en tendens til å sitte veldig løst. Det kunne starte med en kommentar eller en uventet situasjon, og før jeg visste ordet av det, var jeg i full gang med en latterkavalkade som vanskelig lot seg stoppe. Det var som om en intern bryter var blitt skrudd på, og ingen visste hvordan de skulle slå den av igjen, i hvert fall ikke jeg. Til nære relasjoners kanskje store fortvilelse, kunne det føre til ufrivillig magekrampe, til pinlige situasjoner der jeg lo av ting som definitivt ikke var, eller ment å være morsomme. Nå, med medisinering, er det kanskje mer kontroll på følelsene, men savnet etter de uendelige latteranfallene som fikk magen til å vrenge seg og tårene sprute, er fortsatt til stede. For hvem savner vel ikke å le til de knapt får puste? Dette er bare noen av eksemplene på hvordan følelsene kan ta overhånd, men forskning viser at dette er en helt vanlig utfordring for mange med ADHD.

DALL-E har laget bildet
Forskning på ADHD og følelsesregulering
Forskning viser at hjerneområder knyttet til følelseskontroll og motivasjon er påvirket ved ADHD. Selv om disse vanskene ikke er inkludert i dagens diagnosekriterier, anslås det at opptil 40% av barn og unge, og 35-70% av voksne med ADHD opplever slike utfordringer. Personer med ADHD opplever de samme følelsene som andre, men ofte i sterkere grad, med lengre varighet og større påvirkning. Disse raske og intense følelsesreaksjonene kan skape problemer i nære relasjoner, familien, sosialt, og på skole og jobb. Hyppige humørsvingninger, vansker med å tolke egne og andres følelser, samt lav toleranse for stress, frustrasjon og irritasjon, er vanlig (Wergeland, u.å., s. 12 +15).
Dette er kanskje mest merkbart når jeg blir trist og lei meg. Å ha ADHD kan føles som å leve med en forsterker koblet til alle følelsene mine, hvor volumet alltid er skrudd opp til maks. Ensomhet og tristhet treffer derfor ekstra hardt, spesielt når jeg ser at andre har det gøy uten meg. Jeg vet at det skjer, jeg ser bilder og videoer, hører latteren, men invitasjonen uteblir. Det er som om jeg er fanget bak en usynlig vegg - jeg ser verden bevege seg forbi, men klarer ikke å trenge igjennom. Det gjør vondt, og det er vanskelig å håndtere når tankene begynner å spinne i alle retninger, og følelsen av å være utenfor blir uutholdelig sterk. Den sosiale energien som ADHD ofte gir, blir plutselig en påminnelse om hvor sårbart det kan være når man ikke føler seg inkludert.

DALL-E har laget bildet
Strategier for håndtering
Jeg støtter meg på Kristin Leer (2021) når hun sier at "vi med ADHD føler mye" (s. 142). Vi kan plutselig bli overveldet av intense, nesten altoppslukende negative tanker og følelser, spesielt hvis vi føler oss avvist, såret, kritisert, urettferdig behandlet eller mislykket. Det er smertefullt å stadig oppleve å komme til kort på grunn av ADHD-utfordringene. Intense og hyppige følelsessvingninger kan lett føre til konflikter med andre, ofte på grunn av dårlig selvregulering. Akkurat som vi sliter med å holde oppmerksomheten borte fra distraksjoner, har vi problemer med å kontrollere hvilke tanker og følelser som får plass i bevisstheten. Dette gjør det vanskelig å prioritere hva vi skal sette fokus på, og folk rundt oss kan oppfatte oss som overdramatiske. Disse følelsene er imidlertid svært intense og smertefulle, og kan være et reelt problem i sosiale situasjoner og nære relasjoner. Selv om følelsesutbruddene kan virke urimelige, er "ro deg ned" eller "ta deg sammen" det siste vi trenger å høre. Som Leer påpeker, ville vi selvsagt gjort det, hvis vi kunne (Leer, 2021, s. 142).
Når man lever med ADHD, er det ifølge Leer (2021) avgjørende å være bevisst på hva som kan utløse følelsessvingninger og intense følelsesutbrudd. Faktorer som søvnmangel, sult, tidspress, stress og uforutsette hendelser kan alle trigge sterke reaksjoner. Når vi med ADHD blir overveldet av følelser, kan kontakten med logikken forsvinne, og vi blir fanget i en loop mellom følelses- og overlevelseshjernen, som bare forsterker den negative følelsen. For å bryte denne sirkelen, er det viktig å aktivere logikkhjernen. Dette kan vi gjøre ved å stoppe opp og spørre oss selv: Hva skjer? Kan jeg se situasjonen utenfra? Er det andre grunner til min sterke reaksjon? Hva er best for meg å gjøre akkurat nå? Målet er å raskt få oversikt og roe seg ned (Leer, 2021, s. 143-145). Å forsøke å utvikle denne selvreguleringen er ikke enkelt, men det kan gi oss større kontroll og bedre balanse i hverdagen.
Avslutning
Å leve med ADHD betyr å håndtere en strøm av intense følelser som kan skifte på et øyeblikk. Følelser kan være en berg-og-dalbane for alle, men for oss med ADHD kan opp- og nedturene være ekstra intense, hvor hverdagens små utfordringer kan føles som store hinder, og glede kan snus til frustrasjon på et sekund. Det krever både styrke og innsikt å navigere gjennom disse følelsesmessige stormene, og forståelsen for hvordan ADHD påvirker følelseslivet kan være nøkkelen til å finne balanse i kaoset. Gjennom bevissthet og praktiske strategier kan vi lære å bedre navigere denne følelsesmessige berg-og-dalbanen, og skape et liv hvor vi ikke bare overlever, men trives.
Litteraturliste
Knutsen, B. (2023). Lær mer om ADHD - håndbok for foreldre, foresatte og andre nærpersoner. Hertervig Forlag.
Leer, K. (med Larsen, H., & Larsen, H.). (2021). ADHD: 7 veier til ny forståelse. Cappelen Damm.
Wergeland, G. J. H. (u.å.). ADHD og følelser. MEDICE Nordic Norway. https://medicenordic.no/img/produkter/media_secure/adhd-og-foelelser/
Comments